fbpx

RoseArt Dekoráció

Színek az esküvőn

A szín a világ legizgalmasabb alapanyaga,

hiszen mindannyiunkra hat, környezetünk a színek és a textúrák révén válik elbűvölően gyönyörű életterünkké.Ha egy színre gondolunk, nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz az árnyalat jelenik meg a képzeletében. Például ha azt mondom sárga, valakinek a napsárga, valakinek a citromsárga, de van akinek az arany szín jut eszébe. És akkor még nem beszéltünk a textúrákról, mert ahány felület, a szín annyiféleképpen jelenik meg. Nézzük, hány árnyalattal is tudunk dolgozni:

Mindannyian más és más módon érzékeljük a színeket. 

Számtalan külső tényező, köztük a világítás, a környező színek és felületek is befolyásolják azt. Általában a menyasszonyoknak határozott színelképzelése van, a leggyakrabban a rózsaszín, a zöld, a krém, a bordó. Ha magunknak készítjük el az esküvői dekorációt, szerencsés ha tisztában vagyunk a színek között meglévő harmónia, illetve disszonancia természetével. Hiszen így sokkal könnyebben tudjuk megteremteni az esküvő színvilágát.

Rövid színelmélet

A három elsődleges szín a vörös, a kék, és a sárga. Amikor ezeket a színeket összekeverjük, létrejönnek a másodlagos színek: a zöld, a narancs és az ibolya, a szomszédos színek keverékeként pedig kialakulnak a harmadlagos színek: sárgászöld, sárgásnarancs, vörösesnarancs, vörösesibolya, kékesibolya, kékeszöld. A képzeletbeli körön végighaladva rögtön érzékelhetjük a harmóniát az egymás mellett álló színek között. Az a színösszeállítás, amelyben a sárga, a citromsárga, a narancssárga és a téglavörös szerepel, mindig jól fog mutatni.

A színkör egymással szemben álló színeit kiegészítő színeknek nevezzük,

ezek annyira különbözőek, hogy ütik egymást, azonban ügyesen használva egy kevés kiegészítő színnel lenyűgöző hatást érhetünk el az esküvői helyszín dekorálása során. Egy élénk türkiz asztaldekoráció csodásan mutat egy lágy narancs-barack térben.

Az esküvő színeinek kiválasztásakor fontos, hogy olyan színeket és mintákat használjunk, amelyeket valóban a sajátunknak tudunk érezni, hiszen csak akkor fog belőlünk varázslatos hatást kiváltani.

Egyszerű színszabályok

A vörös minden árnyalata párosítható egymással, mint ahogyan a rózsaszínek is. A lágy narancsszínek komfortos hatást keltenek, de a sötétebb árnyalatokkal érdemes csínján bánni. A barna változatai jól párosíthatóak a naranccsal, illetve a türkiz és a szürke árnyalatai is jól illenek hozzá. A sárga remekül kiegészíti a zöldeket és a narancsokat. A kék és sárga változatai klasszikus kombináció egy vidám, friss környezethez. A zöldet gyakran használjuk semleges színként az egyensúly megteremtésére. Bizonyos árnyalatai, mint például a zsálya szinte az összes színnel kitűnően párosítható. A kékek jól illenek egymáshoz. A kék és zöld árnyalatai egymással is hatásosak: gondoljunk csak a minket körülvevő természetre. A lila tónusai jók egymással, de a legtöbb ember túl soknak érzi őket önmagukban. Hatásosan párosíthatóak a zölddel, kékes árnyalataik jók a kékekhez, míg a vörösbe hajló lilák szépek a lágy rózsaszínekkel együtt. A szürkék és a semleges színek is jól mutatnak egymás mellett egy visszafogott stílus kialakításakor. Szinte minden szín remekül vegyíthető a semleges árnyalatokkal, hogy szokatlan és feltűnő enteriőrt kapjunk.

A tapasztalatok alapján nagyon kevesen merik kombinálni a különböző színeket, pedig csodálatos hatást érhetünk el. 

2019 legtrendibb színe a Pantone szerint a Living coral, amely kitűnően párosítható a kék árnyalataival. Az összhatás pedig igazán lenyűgöző lesz!

Ha esküvőre készülsz, örömmel segítünk ötleteinkkel. Kérd ingyenes árajánlatunkat!

Osszd meg barátaiddal

Facebook

Előző bejegyzéseink

Esküvő a vírus árnyékában RoseArt Dekoráció

Esküvő a vírus árnyékában

2020. Nem egy szokványos év, főleg az esküvők tekintetében. Csak kapkodjuk a fejünket az aktuális híreket figyelve, és ránk száll a bizonytalanság: Halasszuk el a

Mitől lesz tökéletes az esküvő?

A legtöbb menyasszonynak pontos elképzelései vannak az álomesküvőről. Az időpontról, a ruháról, a csokorról, a meghívóról, a zenéről, a tortáról… Talán az eljegyzés okozta izgalmak